Tuosta ilmastohumpasta vielä pari sanaa.

Ensinnäkin, meille VALEHDELLAAN. Valehtelu on poliitikkojen ammatti. Valehtelemalla ne saa kerättyä huomiota ja ääniä ja sitten ne on taas lisää vallassa. Ja valta on tämän planeetan isoin juttu. Se tuo kaiken muun mukanaan. Ja sitten vallan talutusnuorassa on valtamedia, joten, olkaa kriittisiä ja skeptisiä.

Eniweis, mietin tuossa kävellessäni hieman asiaa ja näen asian näin.

CO2 on siis elämän edellytys ja ilmakehän CO2-pitoisuus ei ole optimaalinen, vaan hiilidioksidia on liian VÄHÄN, jos katsotaan miten turvataan ruokakasvien ja rehukasvien kasvun maksimointi. Siksi kasvihuoneisiin lisätään hiilidioksidia, jotta kasvit kasvaisivat paremmin. CO2 ei ole siis saaste vaan elämän edellytys.

Sitten se lämmön tuotto.

Ensinnäkin CO2 on ”raskas kaasu” eli se ei huitele tuolla sfääreissä vaan sen tehtävä on laskeutua lähemmäksi maan pintaa.

Noin 99,9 % kaikesta maapallon viherkasveista on alle 100 metriä maan pinnasta ylöspäin mikä selventääkin sitä, miksi CO2 on tärkeä kasveille ja miksi se on raskas kaasu.

Se siis leijuu eniten siellä missä kasvit kasvavat.

Mutta entäs se ”lämmön heijastus”… joo, siis kun CO2 on puiden, pensaiden ja ruohon tasolla, se ehkä lievästi heijastaa maasta tulevaa lämpöä takaisin maan pinnalle. Mikäs pointti siinä on?

No, kun kasvit tarvitsevat kolmea asiaa kasvaakseen: vettä, hiilidioksidia ja lämpöä. Jotta kasvit kasvaisivat, pitää sen hiilidioksidin heijastaa sitä lämpöä niille kasveille.

Se ei siis ”muuta ilmastoa” vaan tekee kasvien kasvamisen mahdolliseksi.

Ilmasto puolestaan tulee ihan eri asioista, kuten maapallon ja auringon suhteista, sekä mantereiden ja valtamerten suhteista.

Markus Lehtipuu

Markus Lehtipuu

Kirjoittaja

Havaintoja elävästä elämästä -ei tietokonemalleista. Paljon matkustelevana haen tietoa eri puolilta maailmaa eri kysymyksistä.

Mittausvirheistä (ilmastohumppaa)

Mittausvirheistä (ilmastohumppaa)

  Meille on kerrottu, että maapallon keskilämpötila on noussut +0,6 astetta sadassa vuodessa. Varmasti on paljon muutakin kerrottu, mutta lähdetään nyt tuosta. Periaatteessa, jos vaikkapa Siperiassa olisi normaalisti -56 astetta, niin nyt onkin vain...

Asiaa jäätiköistä

Asiaa jäätiköistä

Oheinen kuva esittää erästä eteläamerikkalaista miljoonakaupunkia. Siinä on korkeuseroa. Tietyn korkeuden yläpuolella kaikki on valkoista ja saman korkeuden alapuolella kaikki ei ole valkoista. Tämä johtuu luonnonlaista. Noh, meillä on tämä...

Pin It on Pinterest

Shares
Share This