Valitse sivu

Aurinkominimi johtaa ilmaston viilenevään vaiheeseen – meidän pitää varautua nyt, sanoo aurinkofyysikko

 

Astrofyysikko Tohtori Valentina Zharkova varoittaa tulevasta globaalista ilmaston viilenemisestä. Katovuosia voi olla tulossa ja ruoka käydä vähiin ellemme varaudu, hän sanoo.

Mediat ei juuri noteera aurinkotutkijoiden varoituksia, vaan luottavat ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen kumoavan aurinkosyklien vaikutuksen. Luottaminen alati lämpenevään ilmastoon on historian valossa iso riski.

Lämmin jakso jota yhä elämme, on seurasta auringon aktiivisesta vaiheesta, jonka aurinkotutkijat ennustivat jo etukäteen.

Aurinkotutkimus on selvittänyt  350-400 vuotta kestävän aurinkosyklin olemassaolon, joka sopii hyvin vuosituhannen aikana ilmenneisiin auringonpilkkujaksojen vaihteluihin ja ilmastoomme muutoksiin: Maunderin (suuri) minimi (1645-1715), Wolfin (suuri) minimi (1200 ), Oortin (suuri) minimi (1010-1050), Homerin (suuri) minimi (800-900 eKr.) sekä  keskiajan (900-1200) lämpökausi, Rooman lämpökausi (400-10BC) ja muut lämpimät jaksot.

Auringon aktiivisuuden hiipuminen viittaa viileän kauden olevan tulossa 2020-2055 jatkuen vuosikymmeniä. Monien tutkijoiden näkemyksen mukaan, olemme jo kääntyneet viilenevään jaksoon. Kesät saattavat olla jopa lämpöisempiä, mutta talvet kylmempiä pohjoisella pallonpuoliskolla.

Koska media ei asiaa ota todesta, on meidän pidettävä itse huolta tiedon leviämisestä. Tulevan viilenemisen todennäköisyys tulee huomioida esimerkiksi maataloudessa, energiapolitiikassa ja uudisrakentamisessa.  

Jaa, jos pidät auringon aiheuttamaa viilenemistä mahdollisena ja varautumista aiheellisena.

 

 

 

Aurinko elää nyt hiljaiseloa – ilmasto ehkä viilenemässä

Aurinko on sadan vuoden korkean aktiivisuuden jälkeen hiljaisen syklin kaudessa. Nykyisen aurinkosyklin aktiivisuus on jäämässä poikkeuksellisen alhaiseksi. Auringon toiminnan muuttuminen vaikuttaa myös ilmastonmuutokseen.

       YLE 2013   

Vastakkainasettelu vaikuttaa esimerkiksi siihen, mitä tutkitaan tai missä tuloksia julkaistaan

Mursulan mukaan voidaan nyt sanoa varmasti, että Auringolla on sellaisia uusia ilmastovaikutuksia, joiden kokonaisvaikutusta ei ole vielä arvioitu.

”Esimerkiksi IPCC-raporteissa vain Auringon säteily on toistaiseksi huomioitu. Uusia vaikutuskanavia siis tunnetaan ja niitä voi vielä löytyä lisääkin kun tutkimus tuo uutta tietoa.”

Avaruusfysiikan professori K. Mursula

Pin It on Pinterest

Shares
Share This