Valitse sivu

Mikko Paunion artikkelin lyhennetty, vapaa suomennos 11.12. 2018 jukaistusta kirjoituksesta

Trump oli oikeassa ”haravoinnista” suomalaisessa metsänhoidossa

 

Presidentti Donald Trumpia pilkattiin äskettäin hänen opastaessaan Kalifornian kuvernööriä Jerry Brownia hoitamaan osavaltion metsiä samaan tapaan kuin Suomessa. Trumpin kriitikot nauroivat hänen oudolle väitteelleen haravaoida metsäalueita.

Sekä Suomen että Amerikan media levittivät väärää tietoa Suomen metsien hoidosta. Ironista oli, että Suomen metsäasiantuntijat vahvistivat Trumpin olevan oikeassa ”rake” eli harventaa termillään. Kumpikaan media ei oikaissut väitteitä. Tästä huolimatta Suomen media naureskeli seuraavan päivänä suomalaisten some-päiviltyksille metsien ”haravoinnista”.

Yksi nykyajan vihreistä ongelmista on metsien suojeluperiaate. Suomessa aktiivisen metsänhoidon vuoksi metsäpalot voidaan minimoida, koska meillä on hyvä taimikon ja kasvatusmetsien hoito, jossa ylimääräinen metsäpaloille altis aines poistetaan metsänkasvatusketjussa. Palolle altista puuainesta käytetään paljon biopolttoaineena ja metsäteollisuuden hyväksi.

Myös metsätieverkkomme on valtava, mikä osaltaan hillitsee mahdollisten metsäpalojen laajenemista palontorjunnan saavutettavuuden ansiosta. Metsäteitä Suomessa on 120 000 km New Hampshire ja Vermontin kokoisella alueella. Näistä huolimatta metsäreservimme on kasvanut huomattavasti viimeisen 100 vuoden aikana.

Suomalaisten metsäasiantuntijoiden mukaan ilmaston lämpenemisellä ja hiilidioksidipitoisuuden nousulla olisi suotuisa vaikutus metsän kasvuun.

Kokonaisuutena suomalainen metsänhoito harvennuksineen, metsäluonnon ja villieläinten suojeluineen, hallittuine metsäpaloineen ja siinä rinnalla rakennusten suojelu on tapa, josta Kalifornian kuvernööri voi ottaa mallia.

Ilmastonmuutoksen torjumiseen tähtäävän ideologian taakse piiloutuminen ei ole tapa, jota voi jatkaa. Presidentti Trump toi kokonaisuuden esiin ymmärrettävällä tavalla.

 

Vapaasti suomennettu artikkelista: Trump was right about “raking” Finnish forests, Mikko Paunion, 11.12. 2018

 

Kirjoittajasta:

Mikko Paunio on amerikkalaisen tiede- ja terveysneuvoston tieteellinen ja poliittinen neuvonantaja. Hän on palvellut lukuisissa kansallisissa ja kansainvälisissä ilmastonmuutosalan työryhmissä.

 

Pin It on Pinterest

Shares
Share This